ZábavaZaujímavosti

Život bez sociálnych sietí. Prečo si dať pauzu od Facebooku a Instagramu

Sociálne siete- novodobý žrút času. Koľkokrát ste si aj vy povedali, že to nie je na nič dobré, a že by ste ten čas mohli stráviť oveľa produktívnejšie než behaním prstom po obrazovke mobilu a prezeraním si vtipných obrázkov? Nie len že by ste mohli využiť čas produktívnejšie, dať si pauzu od sociálnych sietí má aj iné výhody.

 

 

LEPŠIA NÁLADA

Mnohé štúdie už dokázali, že trávenie času na sociálnych sieťach nemá zrovna dobré účinky na našu náladu. Prečo? Ľudia tam ukazujú len to najlepšie zo svojho života, len to, čím sa chcú pochváliť. Sú to takzvané dokonalé životy. Dokonalé, ale nie reálne.

Hoci to vieme všetci, dosť často na to zabúdame. Pri prezeraní profilu nejakej či už celebrity, alebo obyčajného človeka, ktorý sa chváli fotkami zo svojich ciest, fotkami svojho oblečenia, make-upu, životného štýlu vo všeobecnosti často zabúdame, že ani ich život nie je len o týchto dokonalých zvečnených momentoch. Ako dlho sa upravujete vy? Ako dlho prispôsobujete svoje okolie kým odfotíte jednu fotku, ktorá sa vám páči? Buď treba upraviť pozadie, nájsť správne svetlo, upraviť si vlasy… No a väčšina potom ešte prejde rôznymi úpravami a filtrami.

Na internete potom vídať samé dokonalé životy a v realite sa ľudia trápia tým, že takýto dokonalý život/postavu/tvár/dom nemajú. Po odpútaní sa od týchto bezchybných životov na sociálnych sieťach si lepšie uvedomíte svoj život aj reálny život ľudí naokolo. Sú dokonalé? Má to dievča, nad ktorej fotkou ste sa včera nadchýnali tak dokonalú a hladkú pleť aj v realite? Má ten nabúchaný chalan ozaj také vypracované telo aj pri horšom svetle a bez filtra? A nemá tá kráska, ktorá sa chváli fotkami z rôznych akcií náhodou kruhy pod očami?

Uvedomenie si, toho aká je realita nedokonalá naozaj zlepšuje náladu, pretože tie nedokonalosti nie sú len na vás. Sú na všetkých.

 

Lepšia nálada

 

ČAS PREMÝŠĽAŤ

Nie je to tak nápadné, ale tým, že zapneme mobil a prezeráme si facebookové či instagramové príspevky, alebo videá na youtube, vytesňujeme zo svojej hlavy iné myšlienky. Dosť často na svoje povinnosti, no aj na veci, ktoré nás trápia.

 

Mozog radšej dá telu pokyny na to, aby robil to, čím sa jednoducho zabaví aj bez nejakej väčšej námahy. No a sledovať nejaké video od obľúbeného youtubera je o dosť jednoduchšie než pracovať na projekte. Nie to ešte zamýšľanie sa nad nejakými vážnymi problémami, ktoré by sme mali riešiť.

Je to smutné, no pravdivé, že takto unikáme od vecí, ktoré nás trápia. Aj preto by sme mali z času načas prestať venovať pozornosť aplikáciám. Radšej sa zamyslieť nad podstatnými vecami a aj keď sa mozog bude chvíľu brániť, v drvivej väčšine prípadov nakoniec zistíme, že situácia nie je neriešiteľná. Niekedy na to stačí aj pár minút a hneď vidíme, že to je oveľa ľahšie, než sa nám pred tým zdalo. Zas a znova sa s nami náš mozog len pohral, lebo nechce míňať energiu. Ešte by ste náhodou prišli na to, že ten projekt na dejepis nezaberie až toľko času a osoba, ktorá sa tam spomína je niečím zaujímavá.

Život bez FB a IG

 

ČAS NA ZNÁMYCH

Sociálne siete, ktoré nás pôvodne mali spájať so známymi ďaleko od nás, nás paradoxne odlúčili od tých, ktorí sú s nami v jednej miestnosti. Či už je to rodina, kamaráti, alebo spolubývajúci na internáte. Pravda je taká, že z očí do očí spolu komunikujeme stále menej. A keď sa už aj rozprávame, alebo sa rozhodneme pozrieť si spolu film, tak nám nechýba mobil v ruke. Konverzácie sú potom skôr o vzájomnom ukazovaní si internetových príspevkov.

Ako by asi taká komunikácia, alebo aj bežný deň vyzerali, keby si necháte mobil vypnutý? Len to skúste. Zo začiatku by to bola poriadna nuda a nevedeli by ste čo robiť, ale potom by prišli nápady, vďaka ktorým ten čas ubehne rýchlejšie. Rôzne hry a aktivity, ktoré sú dostupné aj offline. No a taká prechádzka na čerstvom vzduchu tiež neuškodí. Alebo si rovno zoberte von nejakú loptu. Pri hre sa potom sa so svojimi známymi/kamarátmi/rodinou môžete aj rozprávať. Občas o nich zistíte zaujímavé veci.

Návšteva starých rodičov tiež nie je zlý nápad. Veď lepšie buchty ako tie od starkej nie sú. A ak sa na niečo spýtate, alebo len započúvate do toho, čo hovoria, zistíte, že to nie sú len nudný dôchodcovia. Aj oni majú mnoho zaujímavých zážitkov. Bodaj by nie za tie roky. Aj oni majú príhody na ktorých sa dá zasmiať. Aj oni boli raz mladý a robili bláznovstvá. Len počúvajte. Ich to určite poteší.

 

ČAS NA SEBA

„Chcel/a by som sa naučiť ten a ten cudzí jazyk… Chcel/a by som sa naučiť hrať na nejaký hudobný nástroj… Chcel/a by som sa naučiť piecť, variť, šiť, kresliť, programovať… Chcel/a by som sa viac venovať nejakému športu… ale nemám čas.“ všetci si to hovoríme.

A keď už aj nejaký ten čas máme, skončíme pri prezeraní príspevkov na internete. Teraz mám ja, ako autor tohto článku na vás otázku: Koľko voľného času by ste mali, keby čas strávený na sociálnych sieťach zmenšíte na polovicu? Presne toľko času by ste potom mohli venovať aktivitám, na ktoré nemáte čas.

Viem, nie je úplne ľahké len tak vypnúť. Súťaž s kamarátmi o to, kto na sociálnych sieťach strávi napr. za týždeň najmenej času by mohla byť dobrou motiváciu. Hlavne ak odmenou pre víťaza bude pizza, ktorú mu ostatný zaplatia.

Ďalej vás môže motivovať aj to, keď uvidíte, čo všetko ste stihli a že keby takto pokračujete, alebo čas na sociálnych sieťach ešte viac zredukujete, dosiahnete toho ešte viac. Najťažšie je vždy začať, tak vám pri tom držím palce.

obrázky: pexels.com

 

Redakcia

Redaktorka magazínu Dopohody.sk. Snaží sa priniesť zaujímavé informácie najmä pre mladých.