PRZvieratá

Starostlivosť o psov: Na čo by ste nemali určite zabúdať?

Vlastniť psa je nesmierne obohacujúce po všetkých stránkach. Psy však majú komplexné potreby a každý pes je jedinečný. Neexistuje žiaden „dokonalý“ spôsob starostlivosti o všetkých psov, ale pripravili sme si niekoľko rád, ktoré vám pomôžu zabezpečiť to, aby bol váš pes zdravý a šťastný.

 

Predtým, ako si do svojej rodiny zadovážite psa, je potrebné vedieť, ako sa o psa starať. Dôležité je poskytnúť mu výživné jedlo, čistú pitnú vodu a prístrešie. Znamená to tiež zabezpečiť, aby bol pes spokojný s tým, že mu poskytnete dostatok času na hranie či dostatok pohybu.

Starostlivosť o psa je veľká zodpovednosť a vlastníctvo psa je potrebné si veľmi dobre premyslieť. Pes však prináša nielen radosť, ale aj puto lásky a dôvery, ktoré určite oceníte. Medzi hlavné úlohy starostlivosti o psa patrí kŕmenie, kúpanie či jeho výcvik.

 

Starostlivosť o psa

 

Kŕmenie psa

Medzi hlavné činnosti zodpovedného vlastníctva domácich miláčikov vo všeobecnosti, patrí zabezpečenie čerstvej, studenej vody a zdravých potravín. Správne krmivo pre domáce zvieratá obohatí ich život a poskytne im energiu a živiny, ktoré potrebujú.

Pri výbere vhodného krmiva pre psov hľadajte rovnováhu bielkovín, sacharidov a tukov, rovnako ako veľa vlákniny pre zažívací systém. Okrem zdravých prísad si vyberte granule pre psov (akcia), ktoré sú vhodné pre vek vášho domáceho maznáčika, zdravotné podmienky a úroveň jeho aktivity.

 

Ako kúpať psa

Kúpanie je rovnako dôležitou súčasťou starostlivosti o psa. Pred kúpeľom psa vyčešte, predídete tak vyčerpávajúcemu rozmotávaniu mokrých chlpov. Uistite sa, že voda má optimálnu teplotu, teplejšia alebo chladnejšia voda spôsobí vášmu zvieraťu úzkosť a môže sťažiť manipuláciu s ním.

Ako kúpať psa

 

Začnite umytím hlavy, uší a krku. Ak tak neurobíte, všetky blchy, ktoré sa nachádzajú na zvieratách, sa tam pri čistení tela uchýlia. Nezabúdajte ani na čistenie zubov či pravidelné česanie ich srsti. Naplánujte si v kalendári úlohy spojené s hygienou a starostlivosťou a skúste ich vhodne kombinovať, napríklad príjemné vyčesávanie srsti po orezávaní pazúrikov.

 

“TIP: Ak váš pes zle vonia, ale nemáte čas sa ho vykúpať, vmasírujte do jeho srsti sódu alebo kukuričný škrob a oprášte ho.”

 

Cvičenie psa

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa naučiť, ako psa trénovať pomocou pozitívnych metód, je absolvovanie tréningovej triedy. Nielenže sa naučíte, ako správne ovládať svojho domáceho maznáčika, ale vy aj váš pes si môžete užiť príležitosť stýkať sa s inými psami a ich majiteľmi.

Niektorí psi pomáhajú svojim majiteľom skutočne špeciálnymi spôsobmi. Asistenčné psy môžu pomôcť nevidiacim, nepočujúcim a zdravotne postihnutým ľuďom, iné psy zas môžu dokonca pomôcť majiteľom varovať pred začatím epileptického záchvatu.

Psy sú skutočne najlepším priateľom človeka. Zodpovedné vlastníctvo domácich miláčikov je bezpochyby spojené aj s pravidelnými návštevami veterinárneho lekára. Váš pes alebo aj iný domáci miláčik by mali absolvovať prehliadku aspoň raz alebo dvakrát do roka. Závisí to napríklad aj od plánu očkovania.

zdroj: sponzorovaný článok
obrázky: unsplash.com

 

Advertoriál

Sponzorovaný obsah na Dopohody.sk