Škola

Ako si vybrať vysokú školu

Takisto ako výber strednej školy, aj výber vysokej školy výrazne ovplyvňuje našu budúcnosť. Preto si treba vyberať s rozumom, nie zbrklo. Veľa stredoškolákov sa práve preto po skončení štúdia rozhodne dať si rok pauzu od učenia. Veci si tak môžu dôkladnejšie premyslieť. To je v tejto dobe dôležité hlavne preto, že jestvuje toľko možností. Vybrať si potom z nich vôbec nemusí byť ľahké.

 

Vysoká škola na Slovensku alebo v zahraničí?

Jednoznačná odpoveď nie je. Samozrejme, v zahraničí sú kvalitnejšie školy. Rovnako tak sú tam aj tie menej kvalitné. Na škodu nie je pozrieť si odporúčania od bývalých aj súčasných študentov. Pozrite si aj, koľko žiakov si po vyštudovaní našlo prácu v danom obore.

Tiež dosť záleží na tom, či po doštudovaní chcete ostať na Slovensku, alebo sa odsťahovať do zahraničia. Je jedno v ktorom štáte ste, podstatné je aby ste na trhu práce ponúkali to, čo vám zabezpečí stálu a dobre platenú prácu. Ak napríklad viete, že nejaká vysoká škola spolupracuje s nejakou konkrétnou firmou, v ktorej by ste v budúcnosti chceli pracovať, je to dobrou pomôckou pri rozhodovaní sa.

Uvedomte si, či na to máte. Hlavne po tej jazykovej stránke. Niektorí ľudia však prerušili štúdiá v zahraničí aj kvôli tomu, že im tam chýbali známi. Ak si chcete ušetriť nemalú námahu a financie, zvážte svoje schopnosti už vopred, čím sa dostávame k ďalšiemu bodu.

 

Hodí sa táto vysoká škola práve pre mňa?

Naozaj je tento odbor pre mňa? Áno, dnešná doba je skutočne krásna tým, ako nám hovorí, že si stačí veriť a každý dosiahne všetko po čom si túži. Ale aj ľudia, ktorý prídu na konkurz do Československo má talent si veria a, buďme k sebe úprimný, niektorý až prehnane. Zamyslite sa teda dobre nad touto otázkou.

 

Baví ma odbor, ktorý sa chystám študovať?

Bude ma reálne zaujímať o čo na prednáškach ide? Idem tam len preto, že to chcú rodičia? Idem tam preto, že potom budem mať dobre platenú prácu? Ak sú to sny rodičov aby mali z dieťaťa doktora/ku, ale vy sami viete, že vás to nebude baviť a napĺňať, vyberte si to, čo chcete vy. Je to váš život.

Ak to je kvôli peniazom, ale tiež viete, že do školy a neskôr do práce nebudete chodiť s ktovieakým nadšením, tak tie peniaze oželiete. Na ľuďoch, ktorých práca baví to proste vidno aj keď nie je platená astronomickými sumami. Preto sa stretnete s vysmiatym šoférom autobusu aj so zatrpknutou paňou v banke.

 

Pauza pred vysokou školou – áno alebo nie?

Nie každý má hneď jasno v tom, na akú vysokú školu by chcel ísť. V takomto prípade je naozaj lepšie dať si rok pauzu. Vypadnúť z toho neustáleho systému škola-domov-učenie -prípadne nejaký voľný čas-spánok a potom odznova škola-domov-učenie…

Na ten rok si môžete nájsť nejakú prácu. Potom sa aj vysoká bude ľahšie financovať. Plus budete mať viac času popremýšľať nad tým čo, a či vôbec chcete ďalej študovať.

Človeku 14 rokov navyknutému na školský systém je ľahšie hneď pokračovať na ďalšiu školu a uvedomiť si, že to pre neho nie je môže dosť neskoro. Zato človek, ktorý si vyskúša žiť mimo neho, ľahko príde na to, či by mu ďalšie roky študovania stáli za to.

 

Peniaze

Téma, ktorej sa ani v tomto prípade nedá vyhnúť. Sú totiž celosvetovo uznávané školy. Hlavne tie zahraničné. A tie sú väčšinou aj dosť drahé. Práve preto existuje systém študentských pôžičiek.

Ak sa rozhodujete či ísť na drahú školu, na ktorej štúdium by ste si potrebovali požičať zamyslite sa, či po doštudovaní budete zarábať toľko, že aj pri splácaní pôžičky sa vám to stále vyplatí. Sú totiž aj školy, kde za jeden semester zaplatíte školné vo výške niekoľkých priemerných ročných platov.

Potom sú tu ešte štipendiá. Ponúkané buď školami, alebo štátom. Tu nezáleží veľmi na výške školného, nejaké peniaze naviac nebudú nikdy na škodu. Zoznam štipendií aj podmienky za akých ich dostanete nájdete na stránkach škôl a ministerstva školstva.

 

Tak teda držím palce, pri týchto rozhodnutiach a dúfam, že článok aspoň trochu pomohol tým, ktorý vo veciach nemajú jasno.

obrázky: pexels.com

 

Redakcia

Redaktorka magazínu Dopohody.sk. Snaží sa priniesť zaujímavé informácie najmä pre mladých.